Loading


1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának, miután a belgrádi kormány és I. Péter király (ur. 1903-1921) elutasította az öt nappal korábbi bécsi ultimátumot. A hadüzenet mozgásba hozta a szemben álló európai katonai szövetségeket, ezáltal néhány napon belül világméretű háború robbant ki, mely négy év alatt romba döntötte Európát.

Bővebben: 1914. július 28. Kirobban az első világháborúEgyáltalán mekkora felelőssége volt Magyarországnak és Tisza Istvánnak az első világháború kirobbantásában? Ifj. Bertényi Iván tartott előadást Kolozsváron.
A rendszerváltás óta a magyar közélet egyik legnépszerűbb témája a magyar múlt és közelmúlt – vezette be a Korunk Akadémia legújabb előadását Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk főszerkesztője. 

Bővebben: Amit Trianon eltakar: a Nagy Háború otthon 

A bukaresti Balassi Intézet román-magyar közös történelemről szervezett előadássorozatának következő állomásaként BERTÉNYI IVÁN a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa Erdély szerepéről beszélt az I. világháborúban.

BővebbenErdély szerepe az I. világháborúban
Székelyföldön ma is élénk nosztalgiával emlékeznek az első világháború hőseire. Mégis ki kell mondani, a kisebbségben még nehezebb kutatásokat végezni. A gyergyóremetei Nagy József, az ELTE-BTK doktorandusza szerint azonban nem kell félteni a székelyeket. Szerinte ugyanis, ahogy a nagy háborúban, úgy most is minden áron mennek előre.

– Az első világháború 100. évfordulója mennyire kelti fel a székelyek érdeklődését? Gyergyóremetei kutatóként milyen kutatásokat végzel jelenleg, hogy szűkebb pátriád vonatkozó hadtörténelméről megtudj többet?

Bővebben: A székelyek kitartását a nagy háború hősei bizonyítjákÁrvák és özvegyek: a magyar nőket „nemes, férfias erő” éltette 1914 szentestéjén. Az ajándékok beszerzése, elkészítése és az ünnepi menü összeállítása közben nem is gondolunk arra, hogy éppen száz évvel ezelőtt a világháború magyar családok ezreit kényszerítette arra, hogy csonkán ünnepeljenek. Az utóbbi hetekben elterjedt egy reklámfilm, melyet egy angol élelmiszeráruház-lánc készített 1914 karácsonyáról. Ez eszünkbe juttatta, hogy a világ száz évvel ezelőtt milyen életkörülmények között karácsonyozott. Felhívta a figyelmet arra, hogy katonák százezrei, apák, fiúk, férjek töltötték a karácsonyt a frontokon, és a szeretet ünnepén még az ellenséges katonák között is akadt példa az összetartásra, pedig jól tudták, hogy másnaptól újra egymás ellen kell harcolniuk. Eközben mi történt a hátországban? Kik maradtak egyáltalán itthon? Anyák, leányok, feleségek, gyermekek. Milyen volt az ő karácsonyuk?

Bővebben: Remény karácsonyra: a magyar nőben rejlő titokzatos erő
Az első világháború egy eddig kevéssé vizsgált aspektusáról, a katonai bordélyházakról, valamint a frontok és a hátország szexuális szokásairól tartottak történészkonferenciát Budapesten a Habsburg Történeti Intézet és a XX. Század Intézet szervezésében csütörtökön. A konferencia előadói kiindulópontként arra hívták fel a figyelmet, hogy a világháború sok millió férfit kiszakított a társadalomból, a frontokon kialakult évekig tartó állóháború pedig komoly fegyelmi problémákat okozott.  A katonai bordélyházak felállításával, a rendszeres orvosi ellenőrzéssel és a világtörténelem egyik legnagyobb felvilágosító kampányával a hadvezetés elsődleges célja a nemi betegségek terjedésének megakadályozása, a katonák egészségének és ezáltal a hadsereg harcképességének megőrzése volt.

Bővebben: Konferencia az első világháború katonai bordélyházairól A Hadak útján című kalandfilm az I. világháború egy különleges angol legendáját dolgozza fel. Spielberget lehet giccsesnek tartani, szeretni, vagy nem szeretni, mi itt nem is a filmről, inkább a történelmi kor hátteréről beszélgettünk Pintér Tamás szakértővel. A Nagy Háború Blog szerkesztője számos történetre bukkant már, amelyek egy-egy magyar kalandfilm alapjául is szolgálhatnának. Magyar sztorik következnek az első világégés időszakából.

Bővebben: Élet-halál harc: Hadak útján jártak a magyar bakák is

Galéria

           

Videó